CRÍTIQUES

VALORACIÓ
10
Una declaració d’amor al teatre
Publicat el: 16 de febrer de 2015
CRÍTiCA: L’art de la comèdia
Grandíssim, immens l’homenatge que Lluís Homar dedica al món del teatre amb L’art de la comèdia, una peça absolutament rodona, que agrada, estimula, entusiasma i diverteix.
En una ciutat de províncies italiana, el nou prefecte encara el seu primer dia de feina. Ha de rebre tot un seguit de visites (el metge, el capellà, la mestra d’escola…), però abans, accepta esmorzar amb el director d’una tropa ambulant de comediants que ha perdut el seu teatret per culpa d’un incendi i que demana un cop de mà. El prefecte l’únic que vol és distreure’s (“Els actors són sempre homes originals, extravagants, un xic bojos, però bona gent… si et fan perdre el temps, guanyes en compensació un xic de bon humor”) però la conversa de seguida va pel pedregar. I és aquí on es planteja un debat que resulta perfectament vigent sobre la funció de les arts escèniques i la seva relació amb el poder polític. Les paraules d’Eduardo De Filippo (escrites el 1964, quan l’auge de la televisió feia parlar de la crisi del teatre i de la pèrdua d’espectadors) sonen indiscutiblement actuals: Per què serveix el teatre? Té alguna utilitat? Alguna funció pública? Per què s’ha de subvencionar? Per què hi va la gent: només per divertir-se? O l’art ha de ser un element de denúncia?
Tots aquests interrogants s’exposen en un combat deliciós entre dues bèsties, Lluís Homar i Joan Carreras, magnífics tots dos, i que acaba amb una amenaça. L’actor s’emporta, per error, la llista amb el nom de les autoritats que han de desfilar aquell dia pel despatx del prefecte, i l’adverteix que podria enviar-hi els seus còmics per suplantar-les: “Com s’ho farà per reconèixe’ls? Nosaltres sabem fingir a la perfecció… esdevenim alts, baixos, geperuts, grassos… Hem salvat la capsa dels postissos, i ja no som aquells histrions d’altre temps que improvisaven la Comèdia de l’Art, ara hem après a interpretar amb art la comèdia”
L’amenaça dóna pas a una segona part absolutament hilarant, amb una desfilada de personatges tremendament còmics, on destaca un Andreu Benito senzillament brillant: la seva composició del mossèn Salvati és per treure’s el barret.
La posada en escena d’Homar demostra també una gran intel·ligència: quan l’espectador entre a la sala, la caixa escènica està completament despullada, i el director decideix ensenyar-nos els artificis d’aquest art sublim: com es col·loca l’escenografia, com es vesteixen els actors, com es maquillen… Segurament, la millor manera de lligar el fons i la forma. Una declaració d’amor al teatre i sens dubte una de les fites de la temporada. Teatre popular i d’altíssima qualitat.
CRÍTIQUES RELACIONADES / L’art de la comèdia
TÍTOL CRÍTiCA: Per gaudir del bon teatre
PER: Núria Sàbat

VALORACiÓ
9
TÍTOL CRÍTiCA: La grandesa del teatre
PER: Teresa Bruna

VALORACiÓ
9
TÍTOL CRÍTiCA: El teatre com a argument
PER: Josep Maria Viaplana

VALORACiÓ
8
TÍTOL CRÍTiCA: Un Teatre carregat de raons
PER: Toni Polo

VALORACiÓ
9
TÍTOL CRÍTiCA: Grande De Filippo !
PER: Víctor Giralt

VALORACiÓ
9
TÍTOL CRÍTiCA: Una alineació extraordinària
PER: Marc Sabater

VALORACiÓ
10
TÍTOL CRÍTiCA: Un brillant joc d’equívocs
PER: César López Rosell

VALORACiÓ
10
TÍTOL CRÍTiCA: El arte de la comédia en el TNC: Una declaración de intenciones teatral.
PER: Enid Negrete

VALORACiÓ
10
TÍTOL CRÍTiCA: Un magnífic i necessari homenatge
PER: Aída Pallarès

VALORACiÓ
9
TÍTOL CRÍTiCA: Quan les coses no són sempre el que semblen
PER: María José Ragué

VALORACiÓ
9
TÍTOL CRÍTiCA: l’art de la vida
PER: Francesc Massip

VALORACiÓ
10
TÍTOL CRÍTiCA: La caixa dels postissos d’Eduardo De Filippo i Lluís Homar
PER: Andreu Sotorra

VALORACiÓ
10
TÍTOL CRÍTiCA: La utilitat de la comèdia
PER: Christian Machio

VALORACiÓ
8
TÍTOL CRÍTiCA: Ara com sempre!
PER: Iolanda G. Madariaga

VALORACiÓ
9
TÍTOL CRÍTiCA: Lluís Homar demostra que la Sala Gran és com la cabina del vaixell dels germans Marx
PER: Jordi Bordes

VALORACiÓ
9