CRÍTIQUES

VALORACIÓ
8
Visita Inmersiva a una ciutat
Publicat el: 22 de setembre de 2021
CRÍTiCA: Urban nature. Rimini Protokoll
A camí entre una exposició itinerant interactiva, una obra de teatre actuada pels propis espectadors y una performance, Urban nature, és una proposta d´escena híbrida (segons ho qualifica el programa del Grec 2021). Els visitants es converteixen en públic visitant contemplatiu o usuari actiu, a voluntat. Els primers des del pur espectador i els altres proveïts d´una tablet portàtil i auriculars seguint les instruccions d´un guia (diferent per cada usuari), seguint un itinerari i coincidint i participant en petites accions interactives amb els espectadors passius.
Transitem per una ciutat a vista de vol d´ocell, sobre maquetes en miniatura, i per diversos espais reals, introduïts per vídeos que ens apropen a les cares diverses, algunes poc conegudes, d´una gran ciutat. Juguem a especular dins una oficina de grans inversors en l’últim pis d´un gratacel, a aconseguir bons beneficis jugant amb el treball mal pagat realitzat pels presos dins les presons, visitem i participem d´un alberg ple de lliteres pels desheretats…son diferents espais que se´ns obren vivencials per un temps de deu minuts. Dins cada ciutat i comú a totes elles, hi ha una coexistència d´una multiplicitat de realitats aparentment irreconciliables dins d´un mateix territori i s´obre un ventall de possibles relacions capaces de posar en qüestió tota frontera de classe o d´extracció social. La ciutat batega de formes molt diverses segons les classes socials i les situacions legals dels seus ciutadans
El col·lectiu Rimini Protkoll es una companyia de teatre integrada per Helgard Haug, Stephan Kaegi i Daniel Wetzel, que practica un teatre experimental-documental immersiu. Col·laborant amb l´escenògraf Dominic Huber, creen un seguit d´instal·lacions experimentant en el terreny de la post-dramatúrgia., combinant llenguatges i disciplines i abordant temes socials controvertits i d´actualitat. Al llarg de vint anys han mostrat els seus treballs als cinc continents, aconseguint nombrosos premis i reconeixements.
El 2017, en el marc de l´exposició, Després de la fi del món, el CCCB i Rimini Protokoll van coproduir win> <win, una instal·lació interactiva que analitzava la capacitat de les meduses per a sobreviure en circumstàncies naturals cada vegada més desafiants en un planeta on la mortalitat planeja sobre la nostra pròpia espècie. Amb Urban natur, el CCCB produeix un dels projectes més ambiciosos de la companyia fins ara, una proposta que comporta un ambiciós canvi d´escala, replanteja la interacció del públic i l´us digital en espais museístics, ressalta el costat més performatiu de les exposicions i enllaça amb el llarg compromís del centre amb la reflexió sobre els desafiaments i possibilitats de l´espai urbà.. Que l´espectador traspassi la instal·lació i la visqui…i des d´aquesta vivència sigui una eina de reflexió.
Entre nosaltres qui més s´apropa al treball de la companyia alemanya és el sempre interessant Roger Bernat (Domini públic-Teatre Lliure-2008, Pura coincidència-Temporada alta-Girona 2009, La consagració de la primavera-Teatro Milagro-México 2010, Numax-Fagor plus-Brusseles 2014-Hiroshima-2015, We need to talk-Temporada alta-Girona 2015, –Uti at abuti-La Pedrera 2015, Flam-CCCB 2018, Sodoma-Grec 2020), www.rogerbernat.info
Per saber-ne més consulteu les webs de www.rimini-protokoll.de i www.cccb.org
CRÍTIQUES RELACIONADES / Urban nature. Rimini Protokoll
TÍTOL CRÍTiCA: La ciutat en miniatura
PER: Andreu Sotorra

VALORACiÓ
8
TÍTOL CRÍTiCA: Calibrat anàlisi de l’asfalt dels relats urbans
PER: Jordi Bordes

VALORACiÓ
8
TÍTOL CRÍTiCA: A search for the urban soul
PER: Alx Phillips

VALORACiÓ
7