CRÍTIQUES

VALORACIÓ
8
El món per dibuixar i ballar
Publicat el: 5 d'abril de 2025
CRÍTiCA: Pourquoi un arbre est une poule? (Per què un arbre és una gallina?)
Ja em perdonaran els més puristes, però la dansa contemporània pot arribar a ser molt endogàmica. Darrere de la gran tècnica dels ballarins, a vegades ens podem trobar peces massa críptiques, on buscar-li un missatge, una intenció al conjunt és una quimera. En certa manera, els hi passa això als cinc ballarins de laSADCUM. Sabeu a quin no els hi passa això, tot i ser en certa manera un espectacle estrany i sense un sentit clar? A Marc Lacourt i Pauline Valentin, els dos intèrprets de Pourquoi un arbre est une poule? (Per què un arbre és una gallina?). Bé, clar que en aquest cas, la clau és la complicitat i el joc amb l’espectador que des del minut zero decideix entrar en la fantasia dels francesos.
Un linòleum de terra i quatre caixes verticals de pissarra. Marc i Pauline i un conjunt d’objectes diversos i sense cap connexió, que es mouen a contro lremot. No fa falta res més. Sols un diàleg entre els dos creadors qui van muntant la peça al mateix moment, amb errors repeticions, interrupcions mecàniques, però sobretot amb un esperit dadaista, hippie, de deixar-se emportar pel moviment, pel flux de les idees.
Aquesta gallina que és un arbre significa bàsicament que hi ha tot un món per crear i dibuixar. La idea parteix de Dacourt i de la il·lustradora Delphine Perret amb el que pretenen combinar els dos mons. A través del dibuix que van creant sobre les pissarres, sembla donar ordres per crear un moviment o altre. Però en veritat no té correlació, tot és joc lliure. La interpretació… quina interpretació? La proximitat dels dos artistes, la dansa, els moviments animals, la interrelació amb petits i grans crea un embolcall on tots ens sentim partícips del joc. Tant és així que en el tram final ens donen cinc indicacions de moviments per fer en el moment que ens diguin i fins i tot ens faran sortir i estirar-nos al linòleum per dibuixar una suposada caverna prehistòrica. Res més enllà, dibuix lliure, sense pensar en el què ni el perquè.
Entremig, però, el virtuosisme del ball de Matrc Dacourt, tot ell estilitzat, i Pauline, la seva elegant acompanyant, ens endinsen en un món animal i proven aquells animals, bèsties i éssers mitològics que més poden escaure a l’espectacle i que no siguin ni massa grans, ni petits, ni cridin massa, ni facin massa por als menuts. Mentrestant, de tant en tant, els objectes es rebel·len i van al seu aire. Una bona ganyota de lleó, la marca de l’espectacle, servirà per aturar-los, per tornar a començar la dansa dibuixada.
CRÍTIQUES RELACIONADES / Pourquoi un arbre est une poule? (Per què un arbre és una gallina?)
TÍTOL CRÍTiCA: Sense res que atenalli
PER: Jordi Bordes

Per divertir
Per meravellar
VALORACiÓ
8