CRÍTIQUES

VALORACIÓ
8
nens i nenes sols i refugiats
Publicat el: 17 d'abril de 2023
CRÍTiCA: La casa més petita
Vist el dissabte 1 de març de 2023, al Teatre de l’Aurora dins la Mostra d’Igualada.
És evident des del primer moment, que aquesta proposta dirigida per la Rosa Díaz, de La Rous Teatro andalusa, interpretada aquí en català, pretén una aproximació dels infants a la realitat dels nens i nenes refugiats quan als seus països hi ha guerres. I molts d’ells i elles estan sols. Però en aquest relat concretament, dues nenes, una de més gran i que ja fa temps que hi és, i una més petita, nouvinguda, es fan amigues, sobretot perquè la petita insisteix en que no pot anar enlloc més, i la gran, segurament s’hi veu reflectida.
La veritat és que tant la producció com la interpretació de les dues actrius és força solvent. La història s’entén i es segueix. Però dóna una certa sensació de faula, no massa arrelada (i potser no cal que ho sigui) amb les realitats existents, que per desgràcia en tenim d’on escollir.
Per a mi, l’anterior muntatge (de la companyia Campi Qui Pugui i la mateixa directora) ‘Camí a l’escola’ sí que tenia aquest ‘je ne sais quoi’ que li donava una autenticitat màxima, sobretot per estar basada en la història real de diversos nens i nenes d’arreu del món, i el seu gran esforç per anar cada dia a estudiar.
Dosis de realitat (trista) són el no poder anar per una carretera determinada, pel perill que suposa, o la negació de la gran a anar a l’escola que es troba en el mateix campament. Com d’alegria, tot i que una mica naïf, quan veiem que tot evoluciona cap a una amistat, on es salven mútuament de tant de desemparament.
Un espectacle recomanable sobretot a partir dels 8-9 anys.
CRÍTIQUES RELACIONADES / La casa més petita
TÍTOL CRÍTiCA: Aquell racó on es resguarda l’ànima
PER: Jordi Bordes

VALORACiÓ
8