SiNOPSi

Des de la temporada 2016-2017, el Laboratori Peripècies reuneix diversos dramaturgs i dramaturgues, actors i actrius, de cursos impartits per Sergi Belbel a la Sala Beckett. A partir del concepte aristotèlic de peripècia, el laboratori ha creat, cada any, un projecte d’investigació teatral al voltant d’un tema vertebrador.

Aquesta temporada 2021-2022, després de dos anys sense poder veure’ns presencialment, sense poder tocar-nos, sense poder reunir-nos en un mateix espai i temps, el Laboratori Peripècies es va proposar tornar a la Sala Beckett amb la creació d’un espectacle que girés al voltant de la figura del recentment desaparegut (i pare de la dramatúrgia catalana contemporània) Josep Maria Benet i Jornet. I així, hem decidit representar sis textos breus de l’autor anomenats Apunts sobre la bellesa del temps (que, fins ara, no havien estat mai representats conjuntament), amb la voluntat de construir un espectacle que sigui no només una representació dels Apunts, sinó també un homenatge en forma d’espectacle teatral a la figura més rellevant del panorama dramàtic català dels darrers seixanta anys i que, molt tristament, ens va deixar l’any 2020 víctima de la Covid-19.

L’espectacle consta de dues parts: una primera part en què es representaran els Apunts sobre la bellesa del temps en diferents espais de la Sala Beckett i que s’escenificaran seguint els preceptes estilístics de les tres etapes formals més significatives per les quals va transitar Benet i Jornet: Realista, Brechtiana i Relativa. D’aquesta manera, els espectadors no només gaudiran de la representació dels sis Apunts, sinó que també els veuran representats amb les tres grans estètiques que articulen el corpus dramàtic del dramaturg barceloní, cosa que els permetrà fer un recorregut per, precisament, els diversos períodes viscuts pel seu teatre. Un cop representats els Apunts, convidarem l’espectador a una immersió total en l’Univers Benet i Jornet, on fem un homenatge a tota l’obra del dramaturg català amb una representació en forma de collage visual i sonor confegida a partir de fragments de diferents escenes de les seves obres més rellevants i significatives (Una vella, coneguda olor, Berenàveu a les fosques, La desaparició de Wendy, Revolta de bruixes, Descripció d’un paisatge, El manuscrit d’Ali Bei, Ai, carai, Desig, Fugaç, E.R., Testament, El gos del tinent, Salamandra, Soterrani i Dues dones que ballen).

Us convidem, doncs, a presenciar aquest homenatge sentit i necessari que des del Laboratori Peripècies hem volgut fer a l’home sense el qual, molts de nosaltres, no seríem aquí fent teatre. Un homenatge fet des de l’amor al teatre, partint del seu teatre, esperant que, des d’allà on sigui, en Benet i Jornet ens vegi i pensi, amb el seu somriure sorneguer, “quina merdeta…”.