CRÍTIQUES

VALORACIÓ
9
La imatge tenebrosa d’un cel de plom
Publicat el: 24 de juliol de 2016
CRÍTiCA: Neus Català. Un cel de plom
Diuen que quan Neus Català, fa cinc anys, va arribar a la llar d’avis, als Guiamets, el poble del Priorat on havia nascut el 6 d’octubre del 1915, i on ara torna a viure, no va suportar veure al llit de la seva cambra els llençols amb les ratlles que li recordaven l’uniforme dels camps nazis, com els de Ravensbrück i de Holleischen, on ella va estar deportada.
Això, que pot semblar una anècdota per als qui no han viscut el terror nazi, demostra fins a quin punt la tragèdia i l’horror de mitjan segle passat a centreuropa va marcar els que la van viure i afortunadament se’n van poder escapolir a l’hora de l’alliberament dels camps per les forces dels aliats.
La història de Neus Català —l’última supervivent catalana dels camps d’extermini— ja ha estat motiu recent d’una biografia novel·lada, ‘Un cel de plom’ (Ara Llibres / Amsterdam, 2012), escrita per la filòloga Carme Martí (Montblanc, Conca de Barberà, 1972), amb autoria compartida amb la mateixa protagonista que hi va posar la veu de la memòria. La mateixa biografia novel·lada ha servit de base per adaptar el monòleg de títol homònim al teatre.
L’actriu Mercè Arànega, que s’ha posat en la pell de Neus Català, ha preparat la recreació de l’agitada vida de la protagonista començant per un treball de camp als Guiamets, en una visita que va fer a la centenària Neus Català fa uns mesos, la qual, amb la lucidesa que manté, li va transmetre algunes de les sensacions que guarda de la seva etapa en poder dels nazis. (…)
CRÍTIQUES RELACIONADES / Neus Català. Un cel de plom
TÍTOL CRÍTiCA: Esgarrifança commovedora
PER: Núria Cañamares

VALORACiÓ
8
TÍTOL CRÍTiCA: Proposta nua per a unes vides de radicalitat i compromís inqüestionable
PER: Jordi Bordes

VALORACiÓ
9
TÍTOL CRÍTiCA: icommesurable
PER: Francesc Massip

VALORACiÓ
9
TÍTOL CRÍTiCA: Una experiència única
PER: Christian Machio

VALORACiÓ
9
TÍTOL CRÍTiCA: Un montaje magistral que nadie debería perderse
PER: Elisa Díez

VALORACiÓ
10
TÍTOL CRÍTiCA: Teatre contra l’oblit, el millor homenatge
PER: Aída Pallarès

VALORACiÓ
9