RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


13/05/2018

Sobre Radical Light

Un batec bailongo

per Sara Esteller

El moviment és i genera energía, la dansa és moviment i a Radical Light de Salva Sanchis l’energia que genera el moviment dels cinc ballarins es trasmet a través d'un fil directe al públic, que vibra amb els ritmes musicals i corporals que hi ha a l’escenari.

La investigació que aquest coreògraf ha dut a terme durant dues dècades de creació i interpretació dancística tenen a Radical Lightuna mena de punt culminant per dos motius: és, de moment, la seva darrera creació (2016) i, a més a més, reflecteix alguns dels principals interessos de la seva carrera com ara l’equilibri entre la dansa improvisada i la dansa formalitzada. És la seva una trajectòria que ara mostra uns punts suspensius mentre finalitza els estudis en psicología, però que s’ha caracterizat per una recerca en el vocabulari de la dansa, una relació molt intensa entre aquesta i la música i una energía provinent del dibuix dels cosos en l’espai.

La peça que veurem al Mercat de les Flors el proper cap de setmana (18, 19 i 20 de maig), compta amb la música electrònica (minimalista) de Joris Vermeiren i Senjan Jansen, el duet Discodesafinado, participació crucial per la tesi que llança Sanchis: hi ha diferencia entre ballar instintivament, com fem en una festa o a casa, i ballar de forma pautada, com es fa a les obres de dansa; al passar de la primera a la segona es poden perdre qualitats com autenticitat, frescura o precisió. Per aixó durant els 60 minuts de representació veurem una primera part que podem anomenar “improvisada”, on els ballarins s’alimentan dels seus propis impulsos, i una segona “coreografiada” i podrem comparar que succeix, en els seus cosos i en les nostres sensacions. Ambdues parts es connecten i la dansa experiencial sembla que ocupi la formal.

Amb un elevat ritme musical de 120 pulsacions per minut, Radical Light garanteix adrenalina i un gaudi que, provinent del plaer mateix dels ballarins, envaeix el nostre espai sensorial. Són impressions que ens arriban de testimonis d’alguna de les 25 representacions anteriors.

Com ens deia el propi Sanchis a propòsit de l’obra: “Radical Ligth es centra en la sensació de plaer, tant la dels ballarins com del públic, és una peça molt directa, amb una proposta molt explícita que és per gaudir-la”.
 
L’artista català ha estat 23 anys a Bèlgica formant-se primer i creixent després com a ballarí, coreògraf i docent al voltant de l’escola PARTS, la companyía ROSAS i la seva directora Anne Teresa de Keersmaeker. Amb més d’una vintena d’obres estrenades, ha treballat en profunditat la improvisació com a eina escénica, i potser és en aquesta darrera peça en la qual es manifesta amb més claredat i amb uns límits molt més cristalins la voluntat d'improvisar.

Ballarins virtuosos entre els qual es troba el mateix Sanchis, velocitat, ritme, dibuixos coreogràfics rics i enginyosos, elevades pulsacions a través d’un paisatge sonor que provoca el “trance”, tot per recorda-nos que “la dansa conté històries personals, marques culturals, conté l’intangible, l’inqualificable i conté també el que ens fa a cadascun de nosaltres únics i alhora ens fa a tots iguals” com explica el creador.

Salva Sanchis, que ha ballat molt, tant a l'escena com fora d’ella, ens ofereix l’oportunitat de deixar-nos emportar pel ritme de la música i dels ballarins per després sortir d’allà i buscar el nostre propi batec.