RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


29/08/2014

Assaig obert a Tàrrega

Rifa republicana

per Jordi Bordes

Rifa republicana

El 25 de maig de 1939, 1.599 persones van guanyar una rifa: aparèixer en la llista per a embarcar al Sinaia destí Mèxic i abandonar el periple de misèria del seu primer exili. Van embarcar a França amb el vistiplau del Servei d'Evacuació de Refugiats Espanyols (SERE), una dels darrers vestigis encara actius d'una República partida pel jou feixista. Durant el viatge d'escapada de Franco van anar desprenent-se del que els semblava menys imprescindible. El periodista madrileny Alfredo Muñiz no va abandonar mai el Romancero gitano que li havia signat el propi Garcia Lorca. La mare de Carmen Rayo, que va anar a raure a Mèxic després d'un periple per França i Àfrica, va guardar el seu ventall.

27 d'agost de 2014. La companyia catalana Obskené i la mexicana Teatro Ojo forcen una segona rifa i una nova tria d'objectes. Dins de la fira de teatre al carrer de Tàrrega, munten una rifa (tal com sona) entre les persones que responen a una fàcil enquesta i cedeixen, argumentant, un element en exposició fins el 14 de setembre, que serà tornat posteriorment. Aquest és el repte de l'acció performàtica-instal·lació Què t'emportaries per sentir la teva llar lluny de la teva terra? Només hi ha fins el 7 de setembre per optar a un tiquet d'aquesta rifa que es premia amb un viatge per a una persona, tot pagat, de 10 dies per Mèxic, resseguint les passes dels prop de 25.000 exiliats espanyols que van tenir l'oportunitat d'una segona vida (tot i que amb moltes estretors, d'arrencada). El sorteig es farà el diumenge de clausura del festival, a partir de les vuit del vespre. Durant la fira, el públic, tindrà l'oportunitat de consultar i estudiar què és vital per poder viure segons els candidats de la rifa. Dimecres passat, l'acció va començar amb una cercavila a la plaça Sant Antoni fins arribar a l'espai Sinaia, al carrer del Mestre Martí. Una mare alliçonava al seu fill “I tu que te'n duries? El Budy? Els hi deixaries uns dies perquè ho exposessin?” El nen no semblava gens conforme de despendre's durant aquest breu lapse de temps del que deuria ser la seva mascota.

A les set de la tarda ja tenien un primer objecte. Es tractava d'unes claus que obrien la casa dels pares. Guardar unes claus familiars porta implícit la necessitat de tornar a les arrels. Diuen que Margarida Xirgu, que estava fent una gira sud-americana quan va esclatar la Guerra Civil, sempre més va guardar les seves claus de la casa de Badalona. Ella havia pensat de tornar, per donar suport a la república. Però va ser el mateix Federico García Lorca que li va recomanar que fes campanya per la democràcia i la llibertat des de l'estranger, sent-ne una excel·lent ambaixadora cultural. Un cop superat ell conflicte, podria fer servir les claus. Xirgu mai més va poder tornar a casa seva. Només uns anys després de recuperar la democràcia, es van traslladar les seves despulles a la seva terra.

Obskené és una companyia que tensa la corda de la veritat. Que busca noves formes per explicar la història, un passat, i mirar de treure-li, aparentment, el seu pes de dolor. Ho va fer anteriorment a Trossos (Fira Tàrrega i TNT 2012), a partir de les històries d'immigrants llatinoamericans. També a la relació malaltissa entre uns germans bessons sota el domini de la colònia espanyola: Redaliz, (Grec 2013). Ara, d'una manera aparentment lúdica, mostren les troballes de la seva investigació de sang i de sentiment. De vida i d'emocions. El viatge serà un capítol més d'aquest treball (no descarten fer més rifes en altres teatres, si compten amb el suport dels programadors) de recerca. Qui vulgui quedar-se a casa però intuir les dificultats d'aquell viatge de l'esperança al buit, podrà rebre un bagul ple de material que en fa inventari. Aquest paquet anirà viatjant, mes a mes, d'una llar a una altra.

Més informació a www.granrifa.org