RECOMANACCIONS. cròniques ‘a la cuina’


13/07/2017

Assaig de 'Harinera. Te ganarás el pan con el sudor de tu frente'

El públic pren la paraula

per Núria Cañamares

Tàrrega. 13 de juliol. Molta calor. Falten menys de dos mesos per FiraTàrrega (apunteu dates! del 7 al 10 de setembre) i la companyia Harinera passa la prova de foc: l’assaig obert de ‘Harinera. Te ganarás el pan con el sudor de tu frente’, l’espectacle que presentarà a l’espai Les Sitges el segon, tercer i quart dia de fira a les 11h i a les 19h.

És un moment important pel futur del projecte. Per primer cop hi participarà un dels protagonistes més rellevants: el públic. Es col·loca la peça final pensada des del principi. Seran els espectadors els qui decidiran el rumb i desenllaç del muntatge a través d’un joc de rol. Posant-se a la pell de les diferents parts en escac, hauran de confrontar-se a l’interès d’una constructora per aixecar un luxós centre empresarial en un barri ocupat i enmig de les veus que denuncien l’afany lucratiu de la iniciativa, sense tenir en compte la ciutadania.

Construir? Destruir? Conservar? Reconvertir? Què hi té a dir la gent? S’escolta prou a tothom? És això el que necessita Tàrrega? Aquestes són algunes de la llarga bateria de preguntes que afloren, una rere l’altra, al voltant de la precarietat aplicada a la llar, a la feina, al sistema... Reflexions crítiques carregades de realitat, ja que s’han recollit a partir d’un treball de camp amb els mateixos targarins –els van anar a consultar un dia de mercat– i, de fet, la Harinera no és tan hipotètica... A l’antiga Farinera Balcells de Tàrrega, un edifici modernista que es troba just al costat de l’espai d’actuació, hi ha projectat des de fa temps un equipament cultural dotat d’un auditori, un casal de joves, un passeig, etc., però la rehabilitació es troba en pausa a causa del seu elevat cost.

Política local extrapolable a d’altres indrets i nivells que es converteix en teatre polític, compromès amb els problemes socials, quan n’agafa les regnes un creador amb ganes de remoure, de mobilitzar, de transformar. En aquest cas la responsable del sacseig és la directora xilena Andrea Paz, que va idear el projecte com a treball final del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega el 2015. Des d’aleshores la producció ha evolucionat molt. Com ens va explicar en acabar l’assaig, a l’inici es va inspirar en l’obra ‘La panadería’ del dramaturg alemany Bertolt Brecht, centrada en els efectes de la crisi del 29 que, desenganyem-nos, no disten gaire dels actuals: falta de feina, desnonaments... Sembla que, a poc a poc, arran de la residència que ha fet a Tàrrega gràcies al programa de Suport a la Creació de la mateixa fira, el projecte ha anat arrelant-se a la ciutat. Aviat veurà la llum carregant FiraTàrrega de noves raons per denominar-se “Territori creatiu”, una merescuda etiqueta ja que impulsa i acompanya al llarg de l’any –no només els 4 dies de fira– processos artístics bastits sobre la investigació de nous formats i la implicació del públic.

Harinera ho compleix escrupolosament afegint una nota d’humor i molta complicitat a aquest interessant experiment social que, a cada funció, pot trobar un resultat diferent segons quina sigui la reacció del públic.