La nena dels pardals

informació obra



Dramatúrgia:
Jordi Palet
Direcció:
Joan Maria Segura
Coreografia:
Joan Maria Segura
Intèrprets:
Txell Botey, Xavi Idàñez
Composició musical:
La Tresca i la Verdesca
Interpretació musical:
Jordi López, Toni López, Claudi Llobet
Vídeo:
Noemí Villamuza (il·lustracions), Jorge Caballero (tractament digital), Xavi Chamarro (animació)
Vestuari:
Víctor Peralta
Escenografia:
Víctor Peralta
Il·luminació:
Yuri Plana
Producció:
Teatre al detall
Sinopsi:

Quan a la Xina s’ordena exterminar tots els pardals perquè es mengen gran part de les collites, una nena decideix salvar-ne tants com pugui. El valerós gest d’aquesta nena petita serà una lliçó per als qui no van saber veure la importància de cada espècie en el cicle de la vida.
Un espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians, el respecte a la vida i la saviesa innata dels nens. Basat en un fet històric i inspirat en un conte de Sara Pennypacker.

Teatre al detall van vuanyar el Premi de la Crítica de teatre familiar de l'edició 2014 per l'espectacle Endrapasomnis.

Premi de la Crítica 2017 a la categoria familiar

Crítica: La nena dels pardals

25/03/2017

Quan tot suma

per Iolanda G. Madariaga

Com ho van fer al 2014 amb Endrapasomnis, els de Teatre al detall tornen a fer diana amb la seva versió teatral del conte La nena dels pardals. No es tracta d’un encert atzarós, sinó de la suma d’uns quants elements triats amb intel·ligència i sensibilitat que converteix el conte en un espectacle d’alta densitat poètica mentre ens proposa una reflexió sobre l’equilibri ecològic i també sobre l’autoritarisme. Un espectacle que mereix un llarg recorregut pels escenaris.

Hi ha en primer lloc el conte original de Sarah Pennypacker: una fabulació sobre el fet històric de la matança de pardals a la Xina de finals de la dècada dels 50 del segle passat. L’extermini de pardals formava part de l’ambiciós pla de Mao Zedong per modernitzar l’economia xinesa que es coneix com el Gran Salt Endavant. L’autora centra l’anècdota en l’heroica insubmissió d’una nena, la Ming-Li, que decideix salvar tants pardals com pugui convertint la seva cambra en un hospital per als ocells. La Ming-Li contravé les ordres del Gran Timoner per defensar allò que va aprendre del seu avi: tots els éssers vius ocupen el lloc que els correspon en la natura i la seva existència és necessària per servar l’equilibri. Després hi ha la construcció dramàtica de la història de Jordi Palet que comença amb les fatals conseqüències del pla: la Gran Fam de la Xina que causà milions de morts. Del cens dels morts en surt la Ming-Li, un fals  flashback ens porta a la seva història. Compta també -i molt!- la música original interpretada en directe pels tres components de La Tresca i la Verdesca que han teixit una extraordinària complicitat amb la Txell Botey i el Xavi Idàñez, autèntics artífex del prodigi escènic. Els dos actors, sota la direcció de Joan Maria Segura, interpreten tot el reguitzell de personatges que componen la història. Recorrent a tot tipus de tècniques, es van transformant ara en funcionaris, més tard en infants, gent del carrer i, fins i tot, en el Gran Timoner. Juguen amb els objectes fins a convertir-los en titelles i estableixen simpàtics diàlegs amb els músics. Les projeccions de il·lustracions animades sobre un fons escenogràfic molt ben trobat acaben de guarnir l’espectacle amb un toc quasi màgic. Tot plegat esdevé una proposta capaç d’emocionar tan als infants com als adults i de convidar-los a la reflexió.


Trivial