SiNOPSi
Des de l’edició de l’any 2019, el Grec Festival de Barcelona, conjuntament amb l’àrea de Patrimoni de l’Institut de Cultura de Barcelona, propicia una experiència de creació anual que posa en contacte grans equipaments museístics de la ciutat amb els espais i fàbriques de creació. En aquestes experiències es proposa a alguns dels artistes que treballen en aquestes fàbriques i espais de creació que preparin propostes que permetin utilitzar com a punt de partida o bé rellegir els fons que estan dipositats en aquests museus o equipaments o bé que suggereixin lectures noves dels espais en els quals es desenvoluparà la proposta.
Són mostres de processos de creació de dansa, circ, teatre o altres disciplines d’arts vives que han estat creats específicament per al lloc on els veuran els espectadors i espectadores i que ofereixen una visió diferent i alternativa, dels fons dipositats en les diverses institucions museístiques de la ciutat o dels edificis que les acullen.
Part dels processos de creació que podreu veure aquí esdevindran pròximament espectacles complets, com per exemple Corpus, la proposta d’Irene Vicente que enguany veurem a les sales del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Les propostes d’enguany són:
Extinction Rave [Diagnòstic de Situació], de Fundación Mis Bragas
1 i 2 de juliol, a les 20 i 21.45 h
Espai: Museu de Ciències Naturals
És imprescindible fer reserva.
[Escena híbrida]
Una reflexió sobre el canvi climàtic i la possibilitat –no tan llunyana– de presenciar la nostra mateixa extinció. Un recorregut amb auriculars que ens convida a aturar-nos i mirar l’estat de les coses.
Veus de pensadores de diversos camps de recerca ens conviden a reflexionar sobre els reptes contemporanis de la vida en comú. La proposta es pregunta si, des de la perspectiva feminista, podem construir un món que situï al centre les cures i allò que sosté la vida.
Una creació de Fundación Mis Bragas. Coproduïda per la Nau Ivanow i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Dramatúrgia i direcció: Gaia Bautista. Ajudantia de direcció: Andrea Marinel·lo. Interpretació: Gaia Bautista, Andrea Marinel·lo, Joaquin Dolyenko. Disseny del so: Joaquin Dolyenko. Espai i vestuari: Aleix García. Producció: Cintia de Luis.
Projecte K amb K de Kol·lectivitat, de Sputniks Cia.
2 de juliol. 11 h, 12 h i 13 h
Espai: Castell de Montjuïc
És imprescindible fer reserva.
[Circ i teatre]
El procés de creació artística ha nascut de qüestionar-nos l’espai. Com està format? Quina història hi trobem? Com afecta la nostra identitat i la manera que tenim de relacionar-nos? Quins rols de poder hi trobem? I, sobretot, com podem donar-li un significat nou des de l’art?
Una creació original de Sputniks Cia. Coproduïda per la Fàbrica de Creació Ateneu Popular 9 Barris i el Castell de Montjuïc.
Artistes: Marc Bosch, Sergi Estebanell, Griselda Juncà, Lara Renard, Pol Para, Alba Tortras. Creadores: Marc Bosch, Júlia Clarà, Lara Renard, Pol Para, Alba Tortras. Acompanyament artístic: Griselda Juncà, Sergi Estebanell. Recerca de memòria històrica i escenografia: Júlia Marbà.
AUTOODI, de L’Esbord (Pere Seda i Sònia Àrias)
2 de juliol, 12 i 18 h
Espai: Museu Etnològic i de les Cultures del Món (seu Montjuïc)
És imprescindible fer reserva.
[Dansa, música, pràctiques tradicionals i performatives]
El Pere i la Sònia són dos amics que es van conèixer de ben petits a la colla gegantera de Sant Andreu. Després de formar-se en el món de la música i de la dansa, avui en dia comencen a consolidar les seves carreres professionals. Tot i això, l’associacionisme continua ocupant una part central de la seva vida diària i les pràctiques tradicionals són l’eix central del seu interès artístic. Què els implica ser i definir-se com una grallera i un dansaire professionals? Mirar de cara a l’arrel tradicional i treballar amb aquest llenguatge els porta a contradiccions constants en el seu dia a dia i el seu entorn social, on es barregen la culpa, la vergonya i, fins i tot, l’odi. Tanmateix, d’aquest autoodi neix un diàleg alliberador, un cant desacomplexat a la nostra riquesa tradicional i una reivindicació de poder viure-la plenament. També en sorgeix una crítica conscient de com s’instrumentalitza la cultura popular segons els interessos polítics.
Un espectacle de L’Esbord. Coproduït per la Fàbrica Fabra i Coats i el Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona.
Interpretació, creació coreogràfica i musical: Pere Seda, Sònia Arias. Direcció i idea original: Pere Seda. Producció musical: Josep Cordobés. Drag Queen i millor persona: Jessica Pulla / Joan Gabàs. Disseny de vestuari i mirada externa: Marc Udina. Disseny de so: Víctor Bassedas. Imatge gràfica: Marc Viamonte (@viamonte_lab). Producció:L’Embarral.
Dido, de Paula García-Masedo
Del 22 de juny al 2 de juliol. De dimarts a diumenge, de 10 a 20 h
Espai: Museu del Disseny de Barcelona
No cal fer reserva.
[Instal·lació]
Dido parteix d’un tapís de la col·lecció del Museu del Disseny, La reina Dido, teixit a Brussel·les al voltant de l’any 1500 i que representa el mite de Dido, reina fundadora de Cartago, que se suïcida després de la traïció d’Enees. De dimensió gairebé arquitectònica, Dido reprèn el paper d’un element destacat de la cultura material occidental com és un tapís, una arquitectura portàtil. La instal·lació proposa una trobada física amb alguns dels materials que formen el tapís. Construït amb paper de drap de lli antic, estableix una connexió amb els territoris dels quals prové el material i els assemblatges culturals i productius que han intervingut en la seva història.
Visita guiada amb l’artista l’1 de juliol a les 13.00 h (cal fer reserva per aquesta activitat).
Coproduït per l’Hangar i el Museu del Disseny. Amb la col·laboració del Museu Molí Paperer de Capellades. Agraïments: Pense, Victòria Rabal
Escoltes Divergents: estudis sobre desnaturalitzacions del moviment del so, de Georgia Vardarou
30 de juny. 18.30 i 20.30 h
Espai: Museu de la Música de Barcelona
És imprescindible fer reserva.
[Dansa]
Una recerca a partir de tres peces musicals derivades de l’exposició Escoltar amb les mans. Suports obsolets, missatges efímers del Museu de la Música. Georgia Vardarou proposa al públic compartir una “performance” que s’experimenta i de la qual se’n pot formar part, una proposta que ens mostra intents cinètics que ressonen i acaben desintegrant-se fins que apareix un material de dansa autònom. Una manera de llimar possibles irregularitats entre les nostres diverses percepcions.
El punt de partida de la “performance” són les peces musicals I am sitting in a room, d’Alvin Lucier, Vinyl Coda I, de Philip Jeck i The Disintegration Loops, de William Basinski, amb les quals s’ha dut a terme un procés de desnaturalització entre el moviment i el so a partir dels diferents llenguatges artístics de tot l’equip implicat.
Coproduït pel Graner i el Museu de la Música de Barcelona
Concepte, recerca, creació, interpretació: Georgia Vardarou. Recerca, creació, interpretació: Júlia Rúbies Subirós. Recerca, creació, so: Martí Ruiz Carulla. Disseny del vestuari: Eleni Chaidemenaki. Dramatúrgia: Quim Bigas: Fotografia, vídeo: Tristàn Pérez-Martín. Agraïments: Peter Lenearts, Ferran Fages.