• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
recomana
  • CRÍTIQUES
  • ARTICLES
  • PÒDCAST
  • ACTIVITATS
  • #NOVAVEU
  • QUI SOM
  • BLOG
  • CONTACTE
  • CRÍTIQUES
  • ARTICLES
  • PÒDCAST
  • ACTIVITATS
  • #NOVAVEU
  • QUI SOM
  • BLOG
  • CONTACTE

Premis de la Crítica 2014

26 de maig de 2017 by Maite Guisado Deixa un comentari

Ve de gust fer cap a Móra d’Ebre. Ve molt de gust una Fira dedicada exclusivament a Espectacles Literaris. Això és LITTERARUM, una fira professional on acudeixen programadors del sector, que vénen a pescar espectacles per endur-se’n a les seves bibiblioteques o festivals de poesia o racons de lectura o a teatres, però que també té una part oberta als espectadors en general, cosa que evidentment li dóna molta vida. 

Que l’eix central dels espectacles sigui l’obra literària, predominantment la poesia, implica que les propostes siguin diversíssimes. El ventall és molt i molt ampli. Cada grup, cada artista, hi dóna el toc personal, el seu enfoc, el seu format. Aquesta és la gràcia.

Dijous van obrir la Fira els textos de l’ebrenc Artur Bladé, a càrrec de Valer Gisbert. A “La casa de la memòria” el públic redescobria a l’Arxiu Comarcal records, testimonis i sentiments mitjançant la dansa, el teatre i la paraula. 

Van tancar la jornada Odile Arqué i el músic Eduard Iniesta, que van batejar la seva poètica proposta com “La paraula grega”, un espectacle amb tot de poemes del rara avis mai prou valorat Jaume Vidal Alcover. Un espectacle que té molta vida per endavant.

Qui va fer treure les lleganyes divendres va ser l’Assumpta Mercader, que amb titelles i contes, amb dos espectacles d’aquests que en diuen familiars, “Cuscueta” i “Tomba la tinta”, s’endinsa en mons màgics, històries inventades, d’altres d’ecos tradicionals, amb esquitxos de Joan Amades o Joaquim Ruyra. Sovint no som conscients de com és d’important fer bons espectacles per a la mainada.

Hi ha poetes d’ara. Sí. I que es posen a l’escenari, sí. El pèsol feréstec ha presentat “Treure’n robins“, amb la mateixa poetessa en escena, Maria Cabrera, premi Carles Riba 2016. Un grup jove i amb moltíssima trempera. Si teniu joves apàtics, porteu-los a veure’ls, que van directe a la vena. La Maria diu els seus poemes i altres que l’han marcat: de Vinyoli fins a Llull.

Teatre Essela ha presentat “M’exalta el nou i m’enamora el vell”, vers emblemàtic de Foix. Dos recitadors, amb el suport de  projeccions, fan un itinerari per la poesia d’avantguarda, tota aquella exaltació de les màquines i la industrialització, fins arribar a l’aspecte més social, la mecanització, l’obrerisme, el sense sentit. Recorren des de Folguera, Salvat Papasseit, Foix, Brossa o Martí Pol. Textos rabiosament actuals i que fan reflexionar. Un espectacle de petit format ideal per a alumnes d’institut.  

La llum d’aquesta tarda de maig ha entrat al recòndit espai fosc de la Casa Noble Montagut, l’eixida d’un casal senyorial que padroneja el centre de Móra. “Espero meravelles” és el títol ideal per al concert que han ofert Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, i és que aquest és el poema de Montserrat Abelló que la cantant va mostrar a la poetessa un cop musicat i d’on va néixer una fructífera relació artística. Textos d’un intimisme commovedor cantats per una veu lluminosa absolutament compenetrada amb la guitarra còmplice de Xavi Múrcia, el compositor. Un espectacle excel·lent que dóna per a espais de molt més aforament.

Quantes vegades he vist la Marta Pessarodona passejant el gos per Sant Cugat i penso com ha patit. Quantes vegades vaig al bar El Mesón i m’assec a la taula on seia Gabriel Ferrater i em deixo endur pels fantasmes. Quantes històries he sentit dels meus mestres, que van ser alumnes seus! Joan Artigas ha muntat una banda i canta Ferrater. Amb passió, amb ganes. Els versos magistrals d’aquell home estrany, solitari, faldiller, incorrecte, d’una intel·ligència fora de sèrie, prenen aquí tons de cançó melòdica, roquera, jazzística i de la cançó francesa. Un espectacle vital.

A “Dunes” Laura Borràs i Montse Castellà juguen.  A partir d’unes quantes postals literàries juguen amb un munt de poetes. Juguen entre elles, amb el públic, la música i la poesia.

La perla d’aquesta nit ha estat la gran artista algueresa Franca Masu, acompanyada de la pianista siciliana Sade Mangiaracina. Reconeguda a tot el món i amb una llarga carrera, Franca Masu és una gran dama de la música mediterrània. El públic ha acabat dempeus i molta gent sortia plorat emocionada de l’espectacle. Per què? Perquè té una gran veu, amb una gran coloratura, i l’ha feta jugar improvisant perquè s’hi trobava de gust. Perquè té un català preciós, que és el de l’Alguer (reducte viu inexplicable del català a l’illa de Sardenya, a Itàlia). Però sobretot perquè respira una enorme sensibilitat, perquè parla de sentiments profunds, perquè té una qualitat musical, una ductilitat, un ventall de registres, una presència escènica… i sobretot una veritat i una humanitat que desarmen!!! La Franca Masu ha cantat i ha recitat textos de poetes algueresos i altres propis seus en català de l’Alguer. COR DE MAR. Un espectacle majúscul. Constatant com ho rep el públic, com s’emociona, com gaudeix, és una pena que els teatres del nostre territori no s’animin a programar-la, perquè és una aposta segura.

Queda encara molta fira per endavant i moltes propostes interessants que cal veure.

Arxivat com a: Sin categoría

24 d'agost de 2016 by Jordi Sora i Domenjó Deixa un comentari

Publicat al blog especialitzat en dansa Escena de la Memòria

Assistir una setmana a un festival que dura tot un mes, només permet fer un petit tastet. Impulstanz Viena és el més important de dansa del centre Europa i el mouen diversos vectors d’interès. A desgrat de fer una simplificació, podem començar aquesta crònica afirmant una cosa: la coherència de la seva línia de programació s’ha fet encara més clara amb els anys. I ens fixarem aquí mínim en dos aspectes: l’aposta pels nous llenguatges i els joves coreògrafs en el cicle [8:tension] i la combinació entre arts visuals i dansa, eix temàtic de l’edició 2016. Fem una repassada breu a les principals peces vistes del 3 al 8 d’agost:


Talent i compromís

Sense por, però amb una responsabilitat extraordinària. L’experimentació requereix d’aquestes dues qualitats i així s’ha vist amb la companyia romanesa-italiana de Valentina De Piante Niculae. Presentaven M.E.T.L. – Motion, Emotion and Lateral Thinking. Es tracta d’un joc amb el públic. Un somni on els tres ballarins experimenten amb la paraula compartida d’aquesta setmana al festival: feelings (sentiments). No temen aquests artistes a veure què en surt d’un d’ells, per petits que siguin. Però no improvisen la resposta. Es tracta d’un treball ben dibuixat, aprofundit, exhaustiu: tots els sentiments, corporitzats a través d’una coreografia enèrgica i variada, com ho són les variacions de l’humor que produeixen en l’esperit.

De sentiments, intensos i brutals, tracta precisament la darrera producció d’Última Vez / Win Vandekeybus. No és jove la companyia, fan 30 anys en breu, però sí l’elenc de Speak low if you speak love… Pots llegir la crítica en aquest enllaç.

El compromís més social va arribar de la mà d’Ismael Ivo amb Discordable – Bach. Una lectura quasi catastrofista de la situació actual de la humanitat: guerres, penúria, desigualtat… Els protagonistes de la vetllada van ser el violoncel de Dimos Goudaroulis: sensibilitat i precisió. I la pintura vermella amb què el ballarí va anar donant sentit a una música carregada de notes amb tons dissonants, en una imatge contrastada i simbòlica (quasi paradigmàtica) de la condició humana.


Arts visuals i dansa

No va ser l’única trobada entre llenguatges en aquesta setmana de festival. El de la paraula, la pintura i la dansa passava cada dia en una de les sales del Leopold Museum. S’hi ballaven tres coreografies de Tino Sehgal. Es tracta del primer treball d’art visual que va fer el 2000. Una de les propostes és una expressió ben eloqüent en aquell context: Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things. El contrast no podia ser millor: un solo que interpretava una ballarina, ben senzill i alhora amb força interrogativa, al costat d’una de les teles que reflexiona sobre la solidaritat.

Tot i que la reina de compassar dansa amb un gran quadre va ser la canadenca Marie Chouinard amb la interpretació per a dansa del tríptic El jardí de les delícies del Bosch. Trobareu la crítica en aquest enllaç,

La perla de la setmana a ImpulsTanz Viena va arribar de la mà de la companyia de Chris Haring amb una encertada incorporació del vídeo digital, tot tractant la qüestió de la mirada sobre la feminitat a partir d’unes primerenques filmacions d’Andy Walhol. Podreu llegir la crítica de Candy’s Camouflage ben aviat a la revista en paper Susy-Q de setembre.

………

Les fotos corresponen a Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things de Tino Sehgal al Leopold Museum

Arxivat com a: Sin categoría

1 de març de 2016 by gestio_recomana Deixa un comentari

Els Premis de la Crítica arriben, per fi, a la majoria d’edat amb algunes novetats al palmarès.En aquesta convocatòria estrenem noves distincions: per primer cop se concedirà el premi Arts de Carrer. A més, els premis de dansa s’amplien amb la incorporació de les noves categories de coreògraf, ballarí, ballarina i solo.

El Premi Gonzalo Pérez de Olaguer, creat l’any 2010 en homenatge a un dels degans de la crítica barcelonina, distingirà enguany la trajectòria de Josep Ros Ribas, fotògraf especialitzat en arts escèniques. 

El jurat de Teatre també ha decidit concedir un Premi Especial a l’actriu Núria Espert. 

Durant la cerimònia també es farà pública la guanyadora del Premi Anita, concedit per l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) en memòria de l’actriu Anna Lizaran, i que reconeix la millor actriu revelació de teatre. 

Més enllà de la festa i els guardons, des de l’organització dels premis es vol impulsar la relació entre la crítica i els professionals de les arts escèniques tenint el debat com a eix vertebrador. Per això, gràcies al suport de la Fundació SGAE, s’inicia l’activitat Debats Crítics. 

Voleu saber qui són els finalistes? Clica aquí.

Arxivat com a: Sin categoría

24 de març de 2015 by Belén Ginart Deixa un comentari

* El món teatral celebra la recuperació dels guardons amb una assistència massiva a la gala d’entrega

* “L’orfe del clan dels Zhao” s’imposa en la categoria d’Espectacle

* Oriol Broggi s’emporta el premi a la Direcció d’escena pel mateix muntatge

Al
seu equip per la bona feina compartida, a la resta de finalistes per la
qualitat dels seus treballs, i als crítics, per recuperar uns premis
necessaris com ho és també els seu ofici. Oriol Broggi no
es va oblidar de ningú en els agraïments als tres Premis de la Crítica
que va recollir dilluns a la nit en la gala dels renascuts guardons,
celebrada a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. L’espectacle “L’Orfe del clan dels Zhao”, dirigit per Broggi, es va imposar en les categories d’Espectacle, Direcció escènica i Adaptació. Un guardó menys dels que va obtenir “Doña Rosita la soltera” (guanyadora en les categories d’Actor i Actriu de repartiment per a Oriol Genís i Mercè Arànega, respectivament; Vestuari, per a Míriam Compte; i Il·luminació, per a Lionel Spycher). El premi a l’Espectacle internacional va ser per a “Ubu Roi”, de Cheek by Jowl, amb direcció de Declan Donellan.

Broggi
estava tan sorprès com feliç per haver pujat fins a tres vegades als
escenaris dels premis en qualitat de guanyador, i així ho va reconèixer
davant un públic nombrós ple de cares conegudes. La gala van reunir més
de 300 representants de la professió teatral. Va ser una nit marcada per
l’alegria del retorn dels premis, impulsats en aquesta XVII edició per
l’Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques Recomana amb la
complicitat dels crítics. Un gran repte amb una bona recompensa, com ho
va ser per a Rosa Renom recollir el premi a l’Actriu Principal per “El president”, un
paper que la va obligar a enfrontar-se a les seves pròpies pors com a
intèrpret, tal i com va admetre en les seves paraules d’agraïment. Ivan Benet, guanyador en la categoria d’Actor principal per “Informe per a una acadèmia”, va recordar els altres finalistes (Julio Manrique per “L’Orfe del clan dels Zhao” i Lluís Homar per “Terra Baixa”) i va evocar la modèstia amb què va néixer un espectacle que la crítica també va reconèixer amb el premi a l’Espai escènic, entregat a Jordi Queralt.

Toni Puntí (director i presentador del programa “Ànima” del 33) i Anna Pérez Pagès (directora i presentador del programa “Àrtic” de
BTV) van aconseguir impulsar un ritme àgil i amè a la cerimònia, que va
tenir moments reivindicatius, com quan l’escenògrafa i figurinista Montse Amenós va agrair el Premi Gonzalo Pérez de Olaguer a tota una carrera o contribució significativa al teatre català amb
una defensa del seu ofici tan lúcida com divertida. També en va tenir
d’entranyables, com l’emoció genuïna amb què els responsables de
l’espectacle “L’endrapasomnis”, la companyia Teatre al detall van recollir el premi al Teatre Familiar.
És la primera vegada en la història dels Premis de la Crítica en què
s’inclou aquesta categoria, com també es van entregar per primera vegada
els premis a l’Espectacle de Dansa, que va recaure en “Lo real”, d’Israel Galván, i Espectacle de Dansa Internacional, concedit a “Vader”, de Peeping Tom.

El Premi de la Crítica al Musical va recaure en l’espectacle “Bare. Per sobre de totes les coses”, de Madam Teatre; “A House in Asia”, de la Agrupación Señor Serrano, va guanyar el guardó a les Noves Tendències; mentre que Adrià Díaz, Sergio Freijo, Marc Naya i Junyi Sun es van emportar el premi Revelació per “Kyla”. La Sala Flyhard va ser distingida amb el Premi de la Crítica en la categoria de Sala.

“Desde Berlín. Tributo a Lou Reed”, va acaparar dues de les categories tècniques:Disseny de vídeo (per a Miguel Ángel Raió) i Espai sonor (atorgat a Jaume Manresa).

La XVII edició dels Premis de la Crítica ha
suposat el renaixement d’uns guardons instituïts amb la voluntat de
reconèixer l’excel·lència dels professionals i produccions catalanes de
les arts escèniques que durant l’any natural anterior hagin estat
especialment valorats per la crítica. Els jurats dels Premis de la Crítica estan
composats per professionals que, de manera regular i destacada, han
exercit la prescripció escènica durant com a mínim els cinc anys previs a
cada edició, en mitjans escrits, audiovisuals i/o digitals. Als de
teatre hi han participat en aquesta edició Joan-Anton
Benach, Jordi Bordes, Sergi Doria, Santi Fondevila, César López
Rossell, Iolanda G. Madariaga, Juan Carlos Olivares, Ramon Oliver, Xavi
Pardo, María José Ragué i Andreu Sotorra. Formen part del de dansa Carmen del Val, Sara Esteller, Montse Otzet, Bàrbara Raubert i Jordi Sora. I, finalment, el jurat familiar està compost per Ferran Baile, Jordi Bordes, Núria Cañamares, Víctor Giralt, Iolanda G. Madariaga, Andreu Sotorra i Josep M. Viaplana.

Al
llarg de la seva història, aquests guardons han viscut diverses
interrupcions. Després de 13 edicions seguides, i malgrat el gran
prestigi assolit, els Premis de la Crítica van desaparèixer l’any 2001.
Després de set anys d’absència, es van reprendre l’any 2008 en un intent
de recuperació que va continuar fins al 2010. Ara, els premis han
renascut per impuls de Recomana, Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques, amb la complicitat dels crítics de teatre, dansa i teatre familiar, i el patrocini de Damm. El desig és mantenir la data de l’entrega de premis al voltant de la diada del 27 de març, Dia mundial del teatre.

Recomana, organitzadora dels XVII Premis de la Crítica

L’Associació
per a la Promoció de les Arts Escèniques Recomana va néixer el juny del
2013 com a plataforma virtual que aglutina 40 crítics a la pàgina web
Recomana.cat. Recomana és un projecte professional d’acompanyament a
l’espectador, amb la voluntat de garantir-li la major satisfacció en el
consum cultural. Recomana ofereix a l’usuari un ampli ventall de
crítiques de la cartellera de Barcelona i bona part de Catalunya, així
com també accions presencials relacionades amb determinats espectacles.

Arxivat com a: Sin categoría

23 de març de 2015 by Jordi Bordes Deixa un comentari

Premis de
la Crítica 2014

XVII Premi de la crítica. Espectacle.
L’orfe del clan dels Zhao

XVII Premi de la crítica. Espectacle
internacional Ubu roi (Declan Donellan / Cheek by Jowl)

XVII Premi de la crítica. Direcció
d’escena. Oriol Broggi. (L’orfe del clan dels Zhao)

XVII Premi de la crítica. Actriu
principal Rosa Renom (El president)

XVII Premi de la crítica. Actor
principal Ivan Benet (Informe per a una acadèmia)

XVII Premi de la crítica. Premi
Gonzalo Pérez de Olaguer: Montse Amenós.

XVII Premi de la crítica. Text. La
Pols
(Llàtzer Garcia)

XVII Premi de la crítica.
Adaptació/dramatúrgia: Marc Artigau i Oriol Broggi. (L’orfe
del clan dels Zhao
)

XVII Premi de la crítica. Musical
Bare, per sobre de totes les coses de la Madam Teatre

XVII Premi de la crítica. Actriu de
repartiment.Mercè Arànega ( Doña Rosita la soltera)

XVII Premi de la crítica. Actor de
repartiment. Oriol genìs ( Doña Rosita la soltera)

XVII Premi de la crítica. Espai
escènic. Jordi Queralt (Informe per a una acadèmia)

XVII Premi de la crítica. Vestuari.
Míriam Compte (Doña Rosita la soltera )

XVII Premi de la crítica.
Il·luminació. Lionel Spycher (Doña Rosita la soltera)

XVII Premi de la crítica. Disseny de
video. Miguel Ángel Raió (Desde Berlín. Tributo a Lou Reed)

XVII Premi de la crítica. Espai Sonor.
Jaume Manresa ( Desde Berlin. Tributo a Lou Reed)

XVII Premi de la crítica. Sala. Sala
Flyhard

XVII Premi de la crítica. Noves
tendències A house in Asia, d’Agrupación Sr. Serrasno

XVII Premi de la crítica. Revelació:
Adrià Díaz, Sergio Freijo, Marc Naya i Junyi Sun (Kyla)

I Premi de dansa espectacle: Lo real
d’Israel Galván

I Premi de dansa espectacle
internacional: Vader de Peeping Tom

I Premi de teatre familiar:
L’endrapasomins de Teatre al Detall

Arxivat com a: Sin categoría

20 de març de 2015 by Belén Ginart Deixa un comentari

La gala de lliurament dels XVII Premis de la Crítica, el proper dilluns 23 de març a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, comptarà amb l’actuació de la companyia Divinas. Carla Móra, Marta Móra i Irene Ruiz, les tres integrants del grup, acompanyades d’un pianista i un clarinetista, amenitzaran la vetllada amb la interpretació d’alguns dels temes musicals de Piano tour, que s’inspira en el repertori de les Andrew sisters i les Boswell Sisters Els seus tres personatges condueixen les actuacions amb tocs d’humor i conviden al públic a viatjar amb elles per aquest món de glamour, feminitat i diversió, sempre acompanyades de músics excel·lents.

Piano tour és un concert teatralitzat, situat a mitjans dels anys 50 als Estats Units. És l’època daurada del swing, uns temps en què els trios vocals femenins omplen totes les ràdios americanes. Són temes d’aquesta proposta de les tres cantactrius: Choo choo ch’boogie (1946), It’s only a paper moon (1933), Don’t bring Lulu (1925) o de This is divine (2009), una preciosa coincidència amb el grup, que enguany celebra el desè aniversari de trajectòria.

Divinas és un conjunt molt versàtil: pot actuar animadament en envelats de festes majors (pel seu repertori popular i la connexió amb el públic), fins a sales convencionals (pel seu treball dramatúrgic com a cantants amb una trama personal que s’intueix gràcies a les presentacions dels temes i a les cançons que interpreten). Fa poques setmanes, Divinas va fer temporada a la Sala Muntaner amb el seu darrer espectacle, Paradís, un muntatge, amb dramatúrgia de Marilia Samper i direcció de Martí Torras, que s’ambienta en l’Espanya de mitjans del segle XX i està plantejat des de la proximitat, la comicitat i l’emotivitat: Parla d’una època de gran repressió social, sexual i femenina, i ret homenatge a les artistes que viatjaven de poble en poble, actuant en llocs miserables, empeses per la de foragitar la gana i la pobresa.

Divinas aportarà l’atmosfera aquest dilluns amb els assistents a la gala dels XVII Premis de la Crítica, organitzats per Recomana amb la complicitat dels crítics de teatre, dansa i teatre familiar i el patrocini d’Estrella Damm.

Arxivat com a: Sin categoría

  • Pàgina 1
  • Pàgina 2
  • Anar a Pàgina següent »

NEWSLETTER


SUBSCRIU-TE
recomana
E-mail: [email protected]

Amb el suport de

  • x
  • instagram
  • facebook
  • youtube
  • spotify
  • tiktok
  • tiktok

Avís legal Cookies Privacitat