CRÍTIQUES

VALORACIÓ
6
Joan Pera, immortal
Publicat el: 31 de gener de 2023
CRÍTiCA: Júnior
Té una assignatura pendent qui no hagi presenciat, almenys una vegada, el fascinant espectacle de Joan Pera fent riure el seu públic. Parlem de l’últim dels grans còmics populars, una raça en perill d’extinció, hereu d’una llarga estirp que arrela en Joan Capri i Mary Santpere, santoral del Paral·lel. Des d’aquesta perspectiva, la seva nova obra, ‘Júnior’, té aparences d’esdeveniment. Es torna a posar al servei del tàndem creatiu format per Héctor Claramunt i Joel Joan, hereus naturals del tron de la comèdia de masses. La fórmula va funcionar bé amb ‘El pare de la núvia’ i ara repeteixen al Teatre Condal.
Ens expliquen aquesta vegada la història de Magí Folgueroles, expresident de la Generalitat, que ens presenten en el dia del seu 80 aniversari. Tot i que Pera no és tan gran, el joc de miralls entre l’edat del personatge i de l’actor no és anecdòtic, és l’essència del gag, un punt autoficcional en la línia d’’El crac’ i ‘El gran comediant’ que Claramunt i Joan exploten últimament. L’obra fa un tomb al transformar-se en una paròdia de bulevard de ‘Faust’, gir fantàstic en el qual apareix la Mort (vestida amb un xandall del Reial Madrid) per oferir al protagonista la possibilitat de tornar a ser jove.
La condició de molt honorable pot semblar terreny fèrtil per a dobles sentits amb l’actualitat, però tot queda en una anècdota per a quatre acudits d’un humor molt blanc que fuig de ferir qualsevol susceptibilitat. El rejoveniment de Pera serveix per esperonar el seu repertori habitual de tics histriònics que fan les delícies del públic. En la seva transformació s’enfronta a tot un mostrari de tòpics sobre el poliamor, les relacions fluides i l’ecologisme. El contrast entre la moral del polític conservador i temes com la responsabilitat compartida en la criança ho impregna tot d’un baf reaccionari que no aconsegueix evaporar-se ni quan arriba la previsible redempció del personatge.
A part del fons argumental, el muntatge funciona com un rellotge, trepidant i àgil en el ritme com acostuma a dirigir Joan. Les transformacions de l’escenografia són netes i impactants, i una molt afinada nòmina de partenaires donen la rèplica a Pera amb solvència. En especial destaquen Fina Rius, sacrificada dona del president; Oriol Casas, secretari que broda l’arquetip de l’adorable perdedor, i Francesc Cuéllar, resolt en el seu estrenat registre còmic. I així, gràcies a pactes màgics com ‘Júnior’, segurament tindrem Joan Pera per a estona.
CRÍTIQUES RELACIONADES / Júnior
TÍTOL CRÍTiCA: Qui pogués viure la pròpia mort!
PER: Andreu Sotorra

VALORACiÓ
7
TÍTOL CRÍTiCA: Una preqüela de l’Scrooge, d’avui
PER: Jordi Bordes

VALORACiÓ
6
TÍTOL CRÍTiCA: Que bo ser jove….o potser no
PER: Ferran Baile

VALORACiÓ
8