CRÍTIQUES

VALORACIÓ
8
Aniversari sense autobombo
Publicat el: 19 de desembre de 2017
CRÍTiCA: Mag Lari: 25 il·lusions
El Mag Lari tanca una etapa… o un cicle. Una etapa que s’explica al llarg de 25 anys de trajectòria i que, per molt mag que un sigui, comença a fer respecte. L’espectacle «25 il·lusions», cap al tram final, marca aquesta intenció: les llufes de paper retallades amb què ha obsequiat els espectadors voluntaris sisplau per força o les que mostra com una icona, com si demanés disculpes als milers i milers d’espectadors que el mag ha tingut fins ara per si algú s’havia sentit molest per les seves bromes, la copa de xampany brindant amb cendres, les cametes i el decorat de l’escenari que s’abaixen com si darrere les moguessin quatre menestrals amb gorra estirant les gruixudes cordes de corriolla des de dins…
Sí, s’acaba una etapa, un cicle. I el mateix Mag Lari no ho amaga. Vol reconvertir la seva capacitat de barrejar màgia i espectacle teatral —també amb la paraula irònica com fa ell— en un art de la màgia més modern i contemporani, diu. I això és el que sorprèn perquè l’espectacularitat i la singularitat amb què el Mag Lari ha captivat els espectadors en directe o a la televisió no crec que s’hagin plantejat en cap moment que faci una màgia «caducada en el temps».
L’actual «25 il·lusions» continua mantenint l’espectacularitat d’altres propostes seves dels últims anys, com «Splenda» o «Ozom», amb la particularitat que en aquest cas, les «25 il·lusions» són 25 números de petita o gran màgia, una quinzena dels quals es recuperen del seu repertori i una desena són nous de trinca. S’acompanya de cinc ballarins que li fan també d’ajudants per moure el gran maquinari i manté la capacitat suggerent de la banda sonora i els efectes de llum i so que marquen el ritme dels 90 minuts que continuen sorprenent els veterans espectadors que ja se’ls saben de memòria i guanyen nous espectadors i —nova línia del mag— embadaleixen els més petits perquè tant el llenguatge que utilitza com l’esplendor de la coreografia i l’escenografia i, sobretot, la màgia de cada truc, deixen espai lliure per a la fantasia, la imaginació i el misteri que esclata quan encara es pot pensar que tot és possible, amb truc o sense truc.
Quan un artista fa un espectacle i es presenta com un antologia del que ha fet tota la vida corre el perill de caure en la nostàlgia. El Mag Lari supera aquest perill perquè tant els números nous com la revisió dels antics es presenten com si formessin part d’un nou espectacle. L’única concessió nostàlgica és el vídeo que recorda els seus inicis al Llantiol, algunes cares amb les que ha compartit escenari i el seu pas per alguns platós de televisió amb presentadors que hi eren i d’altres que encara hi són. Però, en canvi, prescindeix de l’autobombo i evita guanyar-se espectadors amb xifres que enlluernarien tothom sense necessitat de vestuari de lluentons: més de 15.000 funcions, tant aquí com en escenaris internacionals; 2.500 funcions en gira; més d’un milió d’espectadors… Si els mags tradicionals es treien conills del barret, el Mag Lari sembla que, del barret, en tregui espectadors. I no li cal dir la paraula màgica «abracadabra» ni valdre’s de copets amb la vareta màgica. (…)
CRÍTIQUES RELACIONADES / Mag Lari: 25 il·lusions
TÍTOL CRÍTiCA: 25 ANYS-25 IL.LUSIONS
PER: Ferran Baile

VALORACiÓ
10