Recomana.cat


Recomana també organitza activitats de mediació i d’acostament de les arts escèniques al públic amb la implicació dels nostres col·laboradors. A aquest conjunt d’activitats les hem anomenades recomanACCIONS
Un dels serveis que oferim és el de seguiment d'un procés de creació: un dels nostres crítics assisteix als assajos durant tres dies diferents i n'escriu una crònica de cada dia juntament amb suport gràfic. Així se segueix l'evolució del treball de les companyies abans de la seva presentació al públic. 


 
El festival Internacional de Pallassos de Cornellà es programa cada dos anys. Recomana us convida a què hi assistiu. Per una banda, el crític de circ Marcel Barrera us incita a anar a alguns espectacles. Doneu un cop d'ull a aquest article. Recomana seguirà el festival entrant crítiques dels espectacles per concretar a quin públic es dirigeix cada proposta. Bon festival!

Festival de Pallassos de Cornellà 2018  
47 companyies de pallassos arriben a Cornellà per capgirar-ho tot La setmana que ve no t'ho pots perdre (entre el 14 i el 21 d'octubre)
12 d'octubre de 2018
Marcel Barrera
  

L'espectacle ja no està en cartell.
 

Ni Jango Edwards ni Leo Bassi no actuaran al Festival de Pallassos de Cornellà. Memorial Charlie Rivel. És una llàstima. Perdonin vostès que comenci de manera tan estrambòtica, anunciant els artistes que no actuaran, però és la manera que veig de capgirar-ho tot, que és el que diu l’himne del festival que s’ha de fer quan arriben, cada dos anys, els pallassos a Cornellà.

Fora bromes, en la divuitena edició d’aquest històric festival amb més de 30 anys de vida vindran molts pallassos i pallasses. Un total de 47 companyies de 10 països presentaran durant vuit dies (del 14 al 21 d’octubre) 70 funcions en una vintena d’espais, entre teatres, places, biblioteques, escoles, residències per a gent gren i una carpa que, amb capacitat per a unes 700 persones, s’instal·larà a la plaça Catalunya.

A la carpa, la del Circo Italiano, s’hi farà una gala solidària per celebrar els 25 anys de Pallassos sense Fronteres, l’ONG que vol capgirar el món amb els somriures. També s’hi presentarà un dels plats forts del festival, la Gala Alapista!, que es farà fins a quatre cops (dies 18, 19, 20 i 21) i estarà dirigida per la pallassa argentina Jimena Cavalleti. La gala, amb grans noms i que promet ser molt potent, inclourà actuacions de Fanny Giraud —l’artista que ho revoluciona tot posant multes amb Las Polis—, el canadenc Joe de Paul, l’australià Yim Tyler, l’alemanya Die Maiers, el belga Gromic i l’històric pallasso Claret Papiol, ex Germans Poltrona. Aquest mestre en subvertir i capgirar les paraules protagonitzarà el que s’espera sigui un dels moments més emotius del festival, quan Tortell Poltrona li lliuri el Nas d’Or del festival (dia 18) i després el mateix Claret estreni una entrada com a homenatge a Charlie Rivel. Per cert, que Charlie Rivel, català universal, serà protagonista d’una exposició que inclou objectes personals i molt poc vistos que es pot visitar entre els dies 4 i 25 al vestíbul de l’auditori de Sant Ildefons.

Entre les novetats imperdibles també hi ha les actuacions de Paolo Nani amb La carta —el pallassoitalià també impartirà un dels tallers, els pallassos russos Aga-Boom i l’estrena d’un nou espectacle de Pepa Plana (dia 17), titulat Veus que no veus. La pallassa vallenca presentarà el nou muntatge, dirigit per Joan Arqué, de Rhum & Cia, a la Sala Romagosa juntament amb Noël Olivé, actriu molt bregada en sèries de televisió i cinema. La parella vindrà per capgirar-ho tot, ja que presentaran els números clàssics però amb una mirada femenina. Les dues s’imaginaran què hauria passat si les seves àvies, dones, haguessin pogut ser pallasses en el seu temps.

I com proposa també l’himne del festival, composat per Jep Nuix i Ignasi Riera, fem un bot i ens plantem al carrer, on hi ha un munt de propostes. Els pallassos capgiraran, atenció, els mercats de Cornellà. Allí s’hi plantarà, per trencar la rutina, Adrian Schvarztein, un dels pallassos més provocadors que hi ha actualment. També al carrer, repartits entre dos dies (diumenges 14 i 20) i diferents escenaris —places Pallars, Sant Ildefons o dels Enamorats, entre d’altres—, actuaran pallassos de vàries generacions i estils com Loco Brusca, Gromic, Cirquet Confetti, La Tal o Albert Vinyes. També s’hi presentaran companyies noves que irrompen amb força com Bucraá —Pau Palaus i Fernando Villela 'Catastrofer' estrenaran El gran Final, esperada producció del festival—, Filigranes (Jordi Torrents i Albert Pérez), Lepuant, o Mireia Miracle. I l’últim dia, tots aquests pallassos i pallasses ballaran amb el públic, a la plaça Catalunya, al ritme de la música balcànica dels vuit músics de la Balkan Paradise Orchestra. I atenció, que també hi haurà un gegant de Charlie Rivel, procedent de Cubelles, per capgirar-ho tot.COMPARTEIX