Hazte banquero.Tarjetas Black...

Hazte banquero.Tarjetas Black... Direcció: Simona Levi

26/6/2016   
Jordi Bordes

Una veritat insultant, una impunitat que és a punt de portar conseqüències penitencàries

Simona Levi fa anys que es va embrancar en la lluita contra el Poder, que sempre havia estat impune a la llei (o que se salvaven amb absolucions del govern de torn). La seva beligerància va arrelar al moviment 15M i, des d'aquesta nova regeneració assembleària, van engegar el 15MpaRato, una campanya que augurava la resistència eterna d'aquest col·Lectiu inconformista i, alhora, la lluita contra el que ja es respirava com un engany absolut. Els seus primers resultats ja han donat per acusar penalment alguns dels membres de la cúpula de Caja Madrid (l'anterior Bankia) i en la que Rato feia temps que hi col·laborava. Els documents que algun anònim ha enviat a una adreça que recull proves inculpatòries ha permès reconstruir els anys de despropòsits de Caja Madrid amb Miguel Blesa com a president. De tots aquells mails detectats, s'ha pogut reconstruir, en format de diàleg, a l'escena. Això és Hazte banquero. Un nou exemple de teatre document similar al de Ruz-Bárcenas de Jordi Casanovas (construït a partir de la confessió de l'extresorer del PP al jutge) o Camargate de Jordi Yamam-Serrano (que recrea a escena la cinta gravada de la conversa entre Sánchez Camacho i l'examant de Jordi Pujol Ferrussola). Tots tres títols tenen un punt en comú: els que abusen de la seva situació (social, econòmica o política privilegiada) demostren  sentir-se per sobre del Bé i de Mal. Ara, però la Justícia, ha començat a actuar.

Hazte banquero s'estrena al Grec. El comentari es fa a partir d'un passi al local d'assaig. Tot i que la il·luminació i l'espai encara estaven a les beceroles ja es podia intuir el que comentem: que el text és contundent i no procura caricaturitzar ni imitar (a l'estil Polònia) els protagonistes de la trama. És una sàvia decisió: intentant defensar-los amb la seva humanitat, sense carregar les tintes, és quan es veu millor el seu egoisme. També és intel·ligent la posada en escena que completa les rèpliques carregades de xifres i conceptes abstractes amb una pantalla que contínuament versiona els mails capturats i que són, ara, causa de la fiscalia.

Rato, és cert, hi apareix d'esquitllentes però ja dóna una idea dels interessos i preocupacions dels que governaven el Consell d'Administració del que seria Bankia amb sortida a borsa avalada per l'exministre d'Economia als governs d'Aznar i exdirector del Fons Monetari Internacional. Es mostren els fets i Albert Pérez (Miguel Blesa) Josep Julién (Enrique de la Torre) i Elies Barberà (fent un estol de personatges de la trama i també alguna víctima de les preferents) els interpreten. Levi, lesionada, ha cedit el seu paper a Agnès Mateus: segurament una jugada casual que permet donar el mateix tracte de personatges a tots els protagonistes de vida real. Una peça que fa riure per la seva cruesa i que obliga a replantejar la política i l'economia amb nous i eficaços mecanismes de control.Valoració

8,0

Categories


Valoració per edats

+ 66 NOTA:9 9
51 - 66 NOTA:10 10
36 - 50 NOTA:10 10
26 - 35 NOTA:10 10
16 - 25 NOTA:8 8
12 - 15 NOTA:0
7 - 11 NOTA:0
4 - 6 NOTA:0
0 - 3 NOTA:0

Comparteix:

Teatre
Consonant
Actualment
SENSE FUNCIONS
< Maig 2018 >
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Històric de representacions