Darrere la porta

Darrere la porta Companyia: Lasca Yero Direcció: Pilar Cayero

24/5/2017   
Josep Maria Viaplana
ACTUALITAT:PRÒXIMA ESTACIÓ, ESPERANÇA:CERVESA NEGRA I BEN AMARGA:

Teatre social, realista, i artísticament molt notable

De vegades un es troba amb sorpreses. Aquestes dues actrius, que alhora treballen i han treballat durant anys en centres de menors, porten a l'escenari una història (podríem dir un collage de petites històries) del que passa dins d'aquests centres. I sona tan a veritat, a retrat honest, amb els seus moments més dramàtics, més còmics, més esperpèntics... i a la fi, tan humans, que un experimenta una sensació poc viscuda davant d'un espectacle:

Poques vegades durant la durada d'una obra teatral pots resistir la temptació de 'desconnectar' durant un o varis moments. És lògic i és natural. No tot té el ritme i l'intensitat que t'atrapa en els moments més brillants. I podria resultar contraproduent fins i tot. Aquí no, aquí és totalment natural.

Poques vegades la necessària teatralització de les escenes i dels personatges et sona tan veritable com la veritat mateixa.

Poques vegades, sense apenes producció, un espectacle concebut, dirigit i interpretat per les mateixes persones aconsegueix atrapar i agradar tant al public. Tothom sortia amb la sensació d'haver assistit a un trosset de vida, propera o llunyana a cadascú, i li havia emocionat.

I és que la Pilar i l'Aurora se'ns van posar a la butxaca des del primer moment. Perquè han sabut retratar -repeteixo- la profunda humanitat i la veritat -senzilla, que tots podem entendre- dels nois i noies que hi van a parar, les seves històries, tan tristes de vegades, el seu humor, la seva lluita per la supervivència, també les educadores, els vigilants... i sense fer-ne un pamflet. Passant per mil i un personatges amb un petit detall de vestuari o sols amb el seu gest, mirada i veu. Vaja, teatre pur.

Em fa reflexionar, a la sortida, de l'enorme talent que tenim a Casa Nostra, entre les múltiples propostes 'low cost' que posen en peu artistes gairebé anònims sense cap ajut. I un pensa que la feina dels que tenen responsabilitats en la cultura del país (que tant es vanta de la seva cultura) hauria de ser veure'ls, tots i cadascun, i procurar que tinguin un amplificador adient a la grandesa del seu talent.

Això mateix m'ha passat fa poc amb 'Generació de merda' al Teatre Gaudí, i també la agradable sorpresa que m'he dut al saber que 'Sugar, el musical' estarà unes setmanes al Tívoli, just el lloc que es mereix un altre dels grans resultats artístics que no tenia el ressò que es mereix.

Molt recomanable per a tota mena de públics a partir dels 12-13 anys, i especialment per als joves que entren en l'adolescència, protagonistes, o testimonis, de les conductes de risc que sovintegen en aquesta etapa vital.


Valoració

9,0

Categories

Actualitat
Pròxima estació, esperança
Cervesa negra i ben amarga

Valoració per edats

+ 66 NOTA:9 9
51 - 66 NOTA:9 9
36 - 50 NOTA:9 9
26 - 35 NOTA:9 9
16 - 25 NOTA:9 9
12 - 15 NOTA:9 9
7 - 11 NOTA:0
4 - 6 NOTA:0
0 - 3 NOTA:0

Comparteix:

Teatre
Consonant
Actualment
SENSE FUNCIONS
< Juny 2018 >
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Històric de representacions