Sinestèsia

Sinestèsia Companyia: Iron Skulls Direcció: Iron Skulls

6/2/2015   
Jordi Sora
DIFERENT:ESPECTACULAR:INSPIRADOR:

El Hip-Hop es reivindica

El hip-hop encara s'està reivindicant entre nosaltres. I no pas perquè estigui mancat de públic: molt nombrós aquests dos dies al SAT Teatre. El que no aconsegueix és superar la barrera de la crítica especialitzada en dansa, no gaire receptiva a les proximitats cada cop més freqüents i indiscutibles amb el contemporani. No passa així a França o en els grans festivals europeus, on no manca mai una bona mostra de danses urbanes. Celebrem des d'aquí que en la programació del proper #Sismògraf, el Festival de dansa d'Olot, s'hi hagi pensat. En l'edició 2015, que significarà la catapulta d'aquella mostra per esdevenir el gran mercat de les arts en moviment a Catalunya i que podeu consultar en aquest enllaç dissabte 25 d'abril es presentarà Olot Urban Culture amb dues de les companyies més importants de casa nostra: Brodas Bross i la que ens ocupa en aquest comentari.

Potser per aquesta desconnexió entre estils, Sinestesia s'anuncia com una “peça experimental” en un món post-apocalíptic. Els ballarins porten unes màscares i són els supervivents d'un esdeveniment que endevinem horrible. Es mouen entre l'escenari i la platea, des de l'instant mateix d'entrar a la sala perquè pots ensopegar (textualment) amb algun d'ells. I provoquen amb els seus desplaçaments i gestos, durant l'hora aproximada que dura l'espectacle, una intensa experiència sensorial. Amb un bon recull de premis a l'esquena, l'obra destaca per un marcat to tèrbol i per la tensió dramàtica amb la qual està construïda. I podríem que dir que és de hip-hop, efectivament. Però sobretot es tracta d'una construcció a través del llenguatge del cos.

Des d'aquesta perspectiva, Sinestesia és experimental a ulls d'allò que la majoria del assistents esperaria. L'acollida, malgrat ser bona, va resultar discretament entusiasta i més aviat animada pels propis intèrprets en les salutacions individuals. El secret, em penso, rau precisament en aquell diàleg poc habitual entre estils diversos, que aquesta proposta supedita en excés a la introspecció. Aquesta és la gran novetat, esclar. Però també el principal problema: en la mesura que s'aproxima als codis més propis de la dansa contemporània, limita l'efectisme i la grandesa del moviment trencat i àgil que només un dels solos transmet amb grandesa. Entusiasma la profunditat expressiva del conjunt. Però es troba en falta oportunitats perquè llueixi l'alçada artística dels seus ballarins.Que és molta i destacable. I és que fusionar no és pas supeditar, sinó trobar l'equilibri exacte per a la barreja explosiva.Valoració

7,0

Categories

Diferent
Espectacular
Inspirador

Valoració per edats

+ 66 NOTA:0
51 - 66 NOTA:5 5
36 - 50 NOTA:7 7
26 - 35 NOTA:9 9
16 - 25 NOTA:10 10
12 - 15 NOTA:10 10
7 - 11 NOTA:10 10
4 - 6 NOTA:5 5
0 - 3 NOTA:0

Comparteix:

Dansa
Consonant
Actualment
SENSE FUNCIONS
< Agost 2018 >
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Històric de representacions